Tudnivalók az orrunkról

Az orrdugulás

Az orrspray-kről


Tudnivalók az orrunkról

Mi a szerepe az orrnak?

Orrdugulás esetén szájon át vesszük a levegőt, így az orr nem tudja tisztítani, nedvesíteni és elmelegíteni a beáramló levegőt. A tartósan gátolt orrlégzés a légutakat védtelenné teszi. Számos esetben hiába fújjuk az orrunkat, abból bizony nem jön semmi, a sűrű váladék az orrjáratokban reked.

Miért fontos az orrváladék eltávolítása?

Az orrváladékban lévő baktériumok könnyen bejutnak az arcüregbe, onnan kijutni azonban csak nehezen tudnak, amely végül komoly szövődményekhez vezethet. A fertőzés, ha nem avatkozunk be, végigjárhatja a légúti nyálkahártyát, és akár fül-, arcüreg vagy tüdőgyulladást is okozhat.

Az orrdugulás

Mitől dugul az orrunk, ha náthásak vagyunk?

  • megduzzad az orrnyálkahártya
  • bennreked a sűrű orrváladék

Miért dugul az orrunk?

A legtöbb esetben az orrdugulást egy felső légúti fertőzés, vagy allergia váltja ki.

A megfázás hátterében általában vírusfertőzés áll, amit súlyosbíthat bakteriális felülfertőződés. A légúti fertőzések elleni védelemben fontos szerepe van az orr és a garat nyálkahártyájának, ezért is jelentkeznek itt először a nátha tünetei. Mivel az orr, a garat, a mandulák, az orrmelléküregek (például arcüreg, homloküreg) és a fülkürt révén a középfül szoros kapcsolatban állnak egymással, a fertőzés könnyen továbbterjedhet. Télen a fertőzés tovaterjedését segíti az orrdugulás miatti szájon át történő légzés. A hideg önmagában nem fertőz, a szájlégzés azonban hűti és szárítja a garat nyálkahártyáját. Az orrlégzés a belélegzett levegőt előmelegíti és megtisztítja a nagyobb szennyeződésektől, de bő és sűrű váladékozáskor ezt nem tudja megtenni. A bedugult orr szájlégzésre késztet minket, ami tovább rontja a náthás beteg állapotát.

Az orrnyálkahártya allergiás gyulladása előfordulhat egész évben; poratka, penészes fal vagy virágföld is kiválthatja a tüneteket. A leggyakoribb ok valamilyen szezonálisan megjelenő allergén, például virágpor. Az allergén azonosításában segítségünkre van a havi bontást alkalmazó pollennaptár.

A náthás vagy allergiás orrdugulás megszüntetéséhez 2 tünetet kell kezelni:
csökkenteni a nyálkahártya duzzanatát, és
oldani a besűrűsödött, bennrekedt váladékot.

Ehhez fontos, hogy az orrspray kiválasztásnál váladékoldó hatóanyaggal kombinált terméket keressen, mely hatékonyabb kezelést kínál, az orrdugulás mindkét okára.

Habár egy részüket nem tudjuk életünkből eltüntetni, egy szabadtéri program szervezésekor vagy a rövidesen megjelenő tünetek elleni felkészüléshez segítséget nyújthat a pollennaptár.

Léteznek állandó orrdugulást kiváltó okok, például az orrpolip vagy az orrsövény-ferdülés, de ezek ritkábban előforduló kórképek.

Az orrspray-kről

Miért hatékonyabb az orrspray, mint egy orrcsepp?

Az orrcseppel ellentétben az adagolópumpás orrspray pontosan adagolható, az egész orrüregben egyenletesen szétterül, így alacsonyabb hatóanyagtartalom mellett is hatékonyabb, valamint gyermekek esetében is könnyen, kényelmesen használható
¹ Ablonczy Mária, Fekete György, Somi Ildikó, Dávid Ágoston: Nasopax (oximetazolin és bromhexin) orrspray a nátha szövődményei megelőzésére. Medicus Anonymus családorvosi havilap (ISSN 1217-5056. 2004. 12. évf. 10. sz., p. 7-8.)

Miért fontos az orrspray használata gyermekek esetében?

Míg egy felnőtt képes kifújni az orrát, egy kisgyermek orrfújása – még ha ügyesen csinálja is – nem elég hatékony. Így a fertőzött váladék az orrüregben maradhat, ami nem csak egy kisbaba alvását, táplálását zavarhatja, de a szövődmények kialakulásának is fő oka lehet. E mellett gyermekeknél a szűkebb anatómiai járatok és a kisebb távolságok miatt a fertőzés sokkal gyorsabban terjed.
Ezért az első és legfontosabb a fertőzött orrváladék alapos és gyakori leszívása, melyet megkönnyíthet a Nasopax orrspray váladékoldó hatóanyaggal kombinált összetétele.